Forbrugerombudsmandens Kvikguide

Jeg har aldrig hørt om Forbrugerombudsmandens Kvikguide til Grøn Markedsføring!

Det svarede 70% for nylig i en online afstemning, som vi slog op på LinkedIn, Twitter og Instagram. Yderligere 12% har endnu ikke sat sig ind i Kvikguiden. Bevares, undersøgelsen er ikke en større videnskabelig redegørelse, men baseret på knap 100 svar. Alligevel giver den en meget god pejling. For til trods for, at der (primært) i kommunikationsmedier har været en del skriverier om, hvad Kvikguiden har af betydning for organisationers muligheder for at kommunikere om deres bæredygtighedsaktiviteter, så er der altså 2/3 dele, der slet ikke kender til guiden. Er det et problem? Tjaa… Lidt. Især fordi reglerne i Forbrugerombudsmandens Kvikguide gælder for alle – og dermed også for de 70%, der aldrig har hørt om den.

Forbrugerombudsmandens Kvikguide

I virkeligheden er Kvikguiden bare ét af flere initiativer, der skal gøre op med inflationen i de grønne budskaber. Nu er det ikke længere risikofrit at skrive ”Din Klimavenlige Købmand” eller ”Det Miljørigtige Valg”. I hvert fald ikke uden at du som organisation skal kunne begrunde OG dokumentere, hvorfor dit produkt eller ydelse er mindre skadeligt for miljøet end konkurrenternes - ikke bare marginalt, men substantielt – og ikke bare i ét led, men i hele værdikæden og gennem en livscyklusanalyse. Det betyder, at virksomhederne skal påtage sig et langt større ansvar for at tjekke kommunikationen igennem for postulater, der enten ikke kan underbygges, eller som er så generelle, at de reelt set ikke giver mening – og i værste fald vildleder forbrugerne.

”Jamen, hvis vi ændrer vores kommunikation, ryger vi ned i SEO-placeringerne” hører jeg ofte. Eller ”hvorfor skal vi ændre det, når ingen andre gør?”. Eller ”det virker ærlig talt som en uoverskuelig opgave”.

Work smarter, not harder

For at starte med det sidste først, så ER det en stor opgave, hvis al kommunikations skal tjekkes igennem manuelt. Men man behøver ikke at huske, hvor på sin hjemmeside man har skrevet hvad. Især ikke fordi man ved hjælp af digitale værktøjer kan scrape hjemmesider for søgeord som f.eks. bæredygtig, klimavenlig og grøn og dermed langt hurtigere få et overblik over, hvor man skal sætte ind. Samtidig kan man kombinere dén søgning med en søgning af, hvor flest brugere dirigeres hen på hjemmesiden. Ret praktisk, hvis man som virksomhed eksempelvis har 200-300 undersider. Læs mere om sustainability screening her, hvis du også gerne vil have det overblik! Det kan vi nemlig hjælpe med.

Flere midler til håndhævelse af de skærpede regler

Tilbage til spørgsmålet: Hvorfor skal vi ændre det, når ingen andre gør? Jeg har lyst til at svare, at det behøver man sådan set heller ikke. Man skal bare være opmærksom på, at business as usual er risky business. Forbrugerombudsmanden har fået betydelige ekstra midler til at håndhæve de skærpede regler, og vi kan forvente, at virksomheder, der kommunikerer direkte til forbrugere vil blive set efter i sømmene. Hvis man hurtigere går i gang, vil man også have et forspring og i øvrigt være på forkant med en udvikling, der hele tiden ændrer sig. Ikke bare med Forbrugerombudsmandens skærpede regler, men også på EU-niveau, med EU-taksonomien samt det nye direktiv, der er i høring pt og som har som mål at eliminere greenwashing fra europæiske virksomheder. Risikoen for at lade stå til, er simpelthen for stor og der er for meget på spil. Både ift. de økonomiske konsekvenser, men i højere grad fra et omdømme- og brandperspektiv.

Sådan bevarer I jeres placeringer på Google

Det første spørgsmål om søgemaskineoptimering og tab af organisk trafik, fordi man ændrer på efterspurgte søgeord relateret til bæredygtighed, er legitim. Hvis forbrugerne søger efter bæredygtigt tøj på Google, ønsker du som virksomhed fortsat at dukke op i søgeresultatet. Men er det muligt? Det korte svar er ja. Du kan nemlig fortsat bruge ord som bæredygtighed, klima og bæredygtig, så længe du er opmærksom på den kontekst og de konkrete sætninger, ordene bruges i. Hvad er det egentlig, du kommunikerer om dit produkt eller ydelse? Er det et udsagn som lover noget, du har svært ved at bevise eller er det et udsagn om ambitioner? Ved at sætte ordene i korrekt kontekst, kan du bevare din brug af populære søgeord, samtidig med at du holder dig inden for Kvikguidens rammer.

Kort sagt; Forbrugerombudsmandens Kvikguide udgør en kærkommen lejlighed til at få ryddet ud i de generelle udsagn om bæredygtighed, som flere organisationer stadig strør sig om med lidt for lemfældig hånd og få skærpet kommunikationen om de konkrete og reelle initiativer, som mange heldigvis er langt med.

Ræk ud til Barbara, Ida eller André, hvis du har brug for hjælp. Vi er klar med rådgivning og sparring.